George Soros

Dalším ze zde propíraných spekulantů a investorů je George Soros.

Narodil se v roce 1930 v Maďarsku do židovské rodiny. V době 2. světové války museli skrývat svá opravdová jména. V roce 1947 se mu povedlo díky Kongresu mladých esperantistů odejít ze své rodné země na zapád, do Anglie. Zde navštěvoval a úspěšně absolvoval London School of Economics. I přesto, že měl diplom z univerzity, před svou kariérou ve finančnictví dělal i číšníka.

V roce 1956 se přestěhoval do USA, kde pracoval jako makléř a později i jako analytik trhů. Zabýval se také filozofií, která je jeho obrovskou vášní. Velký vliv na něj v tomto směru měl jeho profesor z univerzity Karl Popper. Časem ale zjistil, že je mnohem lepší finančník než filozof, co se investic týče. Přesvědčil tak vedení jedné ze společností k tomu, aby mu vytvořila investiční fond. Fond First Eagle byl natolik úspěšný, že byl později vytvořen další, Second Eagle.

Po těchto úspěších založil Soros Fund Management, skrze který poskytoval finanční poradenství a investiční strategie. Zdrojem jeho současného majetku je však investiční fond Quantum, který založil společně s Jimem Rogersem v roce 1970 a je nyní největším fondem na světě! Za prvních 10 let se jim povedlo zhodnotit vklad o zhruba 4000%!

Dalším povedeným kouskem se stal Sorosům útok na libru. Prodejem měny v hodnotě zhruba 10 miliard liber donutil Bank of England k devalvaci měny. Tímto krokem chtěl poukázat na nesmyslnost tehdejšího evropského směnného systému, kdy pro jednotlivé měnové páry byly dané určité hranice. Soros donutil libru jít mimo tuto hranici. Vydělal na tom miliardu dolarů.

„Nejde o to, jestli máte pravdu nebo ne, ale o to, kolik vyděláte, když máte pravdu, a kolik proděláte, když se zmýlíte“

Jeden z výroků George Sorose. On sám v některých spekulacích přišel o spoustu peněz. Při asijské krizi v devadesátých letech přišel o pětinu svého majetku! Po několika obrovských ztrátách se rozhodl fond Quantum udělat více konzervativní.

Věnuje se i filantropii, podporoval v době studené války opozici v komunistických státech, dokonce i Chartu 77 .

Designed by: search engine optimization company | Thanks to seo service, seo companies and internet marketing company